När det gäller den utrustning som används inom paintball är masken den allra viktigaste delen. Oavsett om man spelar eller inte måste man ha en mask p

När det gäller den utrustning som används inom paintball är masken den allra viktigaste delen. Oavsett om man spelar eller inte måste man ha en mask på sig om man är inne på spelets område. Det finns flera olika typer av masker men för att den ska kunna vara godkänd krävs det att masken både täcker ögonen, hela ansiktet, öronen och gärna även en del av halsen. Masken ska dessutom vara testad och hålla vissa standarder. Linserna ska till exempel hålla om en paintball träffar dem i en hastighet av 91 meter per sekund. Ofta är linserna inte av riktigt glas då detta skulle ha svårt för att hålla. Det är istället starkare plaster som används.

Kulorna

När man skjuter paintball använder man sig av kulor som spricker vid en träff och färgar målet i kulans färg. Kulans skal är gjort av gelatin och inne i kulan finns vegetabiliska oljor, färger och ibland mjöl som gör färgen lite tjockare. Kulorna går att äta, men de smakar inte så gott. De är också miljövänliga, vilket gör att man kan använda dem i naturen. Man bör som utövare tänka på att dessa bollar inte mår bra av temperaturer under 12 grader. Man har dock börjat titta på möjligheten att kunna tillverka kulor som också tål kalla väderlekar.

För inomhusbruk finns det speciella kulor. Dessa görs av gummi och de kan användas flera gånger. Man sopar upp bollarna med krattor och de tvättas och silas för att återstående färg ska försvinna. Detta gör att man lätt kan tävla och träna oavsett årstid.