Att ha paintball är ett vanligt inslag på svensexor. Förmodligen på en del möhippor också, men anekdotiskt tror vi oss kunna påstå att det är mycket vanligare när det är män inblandade. Det beror givetvis på att det är en rolig sak att göra tillsammans. Det bygger lagkänsla och tillåter oss att leka krig igen, som när vi var barn.

Det är också ett ypperligt tillfälle att få vara ute i naturen tillsammans och få svettas lite. Det är klokt att planera in det på ett sätt så att ni har en lunch tillsammans direkt efter. Fixa en picnic med proteinrik mat, beställ vin på nätet i god tid innan så att ni har något gott att dricka till. Men slarva inte med vattnet. Vin på nätet må vara prisvärt och ge möjlighet till att skaffa många olika sorter, men det räcker inte som vätskeersättning efter ett intensivt krig på paintballbanan.

Boka en bana

Paintball är fortsatt populärt vilket gör att det är klokt att vara ute i god tid om ni vill spela på er svensexa. Det enklaste sättet att hitta en spelplats är att söka på nätet och hitta banor nära er. Det finns av naturliga skäl flest ställen i Stockholmstrakten men det går att hitta över hela landet. Sommartid när de flesta svensexor äger rum är paintballbanornas högsäsong. Många ställen erbjuder också andra upplevelser, som att köra fyrhjulingar eller liknande, vilket gör att det ofta går att få ihop en heldag med aktiviteter.

Många olika typer av paintball

Det finns flera olika sorters paintball. En av de grundläggande skillnaderna är vilken typ av bana ni vill spela på. Det finns helt skogsbaserade sådana där ni kan köra strid i bebyggelse och olika typer av blandbanor.

Många paintballställen kan också ställa upp med arrangemang och ordnade tävlingar. En vanlig sådan variant är ”capture the flag” där bägge lagen har varsin flagga. Sen gäller det att erövra motståndarna utan att bli träffad. En variant på det är ”domination” där det finns en låda med en knapp i mitten på spelplanen. När ett lag kommit till lådan trycker de på en knapp och bevakar den. Det lag som har haft lådan längst tid vinner.

Gör paintball ont?

En vanlig paintballfråga är om det gör ont att bli träffad. Svaret på den frågan är ja, men ni har skyddsutrustning. Som den som gjort lumpen vet brukar det som orsakar mest smärta vara att ligga eller huka sig ner på hårt underlag och med muskler som inte är vana vid den typen av rörelser. Om ni verkligen vill testa på om det gör ont brukar det gå att ordna så att brudgummen får vara obeväpnad och lite pennalistiskt bli beskjuten av sina lagkamrater. Ofta klädd i kanindräkt eller liknande.