När det gäller soft airgun och sporten airsoft finns det en hel del utrustning som kan vara bra att ha. Mycket av utrustningen är skyddsutrustning som

När det gäller soft airgun och sporten airsoft finns det en hel del utrustning som kan vara bra att ha. Mycket av utrustningen är skyddsutrustning som används för att inte kroppens känsligaste delar ska ta skada även om man råkar skjuta på dem. Skyddsglasögon är alltid ett krav om man utövar sporten i organiserad form. I vissa fall krävs det också att man har en mask för näsan, eller till och med en helmask som täcker hela ansiktet. Resten av kläderna kan man som utövare fritt välja, men ofta är det bra att ha lagom mycket kläder på sig. Med lagom mycket menar man så pass tjocka plagg att smärtan från en träff minskar, men den ska fortfarande kännas så att det inte uppstår några missuppfattningar om man träffats eller inte. Man brukar rekommendera att ha ungefär en centimeter tjockt lager kläder på sig.

Tandskydd

I airsoft är det relativt vanligt att man skyddar den övre tandraden i samband med att man spelar. Då används ett tandskydd i kombination med skyddsglasögon. Detta skyddar inte fullständigt men det är lite tryggare än att spela med helt oskyddade tänder.

Skyddsglasögon

Skyddsglasögonen är ofta den enda delen av en utövares obligatoriska utrustning. De skyddar både mot kulfragment och hela kulor som både kan ge allvarliga skador på ögonen och synen. Ofta används skyddsglasögon för snickare av nybörjare, medan utövare som satsar seriöst köper ofta riktiga skyddsglasögon som militären använder. Dessa är täta runt hela ögonen och krävs allt oftare på officiella tävlingar och spel. Det finns också skyddsglasögon med linser som kan bytas ut. Dessa kan till exempel vara smarta om man ofta växlar spelplats, om ljuset varierar eller om det är dimma.

Hjälm

Ofta används hjälmen bara för att man ska se bra ut eller likna en superhjälte, eller någon annan karaktär. Hjälmen har dock samma fuktion som hjälmar i andra sporter – den skyddar mot skott och stötar som träffar i huvudet.

Mask

 

Det finns större och mindre masker. Det allra vanligaste är att man använder en så kallad helmask som täcker hela ansiktet. Den skyddar både munnen, näsan och ögonen. Ofta är masken tillverkad i kraftig plast och ibland kan den ha filter och liknande för att rök från bengaler och liknande ska bli mer skonsam att andas in. Det finns även speciella masker som liknar masker från filmer.

Knäskydd och andra skydd

Både knäskydd och armbågsskydd får och kan användas i de flesta former av sporten. Det vanligaste är dock att antalet skydd brukar hållas till ett minimum. Knäskyddet används ofta bara på det knä man sitter på när man hukar. Armbågsskydd är vanligast när man sportar inomhus och ofta kastar sig på marken och rullar. Anledningen till att skydden minimeras är att en eventuell träff inte känns lika bra med skydd.