Det finns flera skillnader mellan soft airgun och paintball. För det första kan man med en soft airgun inte se att någon blivit träffad när man spelar

Det finns flera skillnader mellan soft airgun och paintball. För det första kan man med en soft airgun inte se att någon blivit träffad när man spelar. I paintball syns detta mycket tydligt eftersom kulorna går sönder och skvätter relativt mycket färg på målet. Det gör att man som deltagare i paintball inte behöver känna efter lika tydligt om man blivit träffad eller inte. Detta gör också att man kan bära tjockare och mer täckande kläder.

En annan skillnad är att man i paintball ofta inte lägger fullt lika stor vikt på att vapnen ska se realistiska ut. Ofta finns det till exempel en behållare på dessa vapen där kulorna förvaras under det att man springer runt och skjuter.

När det gäller spelregler och liknande liknar de varandra relativt mycket. Dock är kravet på mask ett absolut krav inom paintball och där är ofta reglerna också ganska mycket mer krävande när det gäller att masker och andra skydd ska ersättas. Detta beror på att kulorna som används i paintball ofta är en del hårdare och kan göra större skada än de projektiler som används vid soft airgun.