När barnen är små och växer och utvecklas blir en naturlig del av att lära sig hur världen fungerar den att man vill mäta sina krafter mot någon annan. Två barn ser samma roliga lilla pinne och griper tag om den samtidigt, ingen vill släppa. Dragkampen börjar, men med pustande, frustande och stånkande går till slut en segrande ur envigen. Kvar sitter en besviken och kanske gråtande liten knatte.

 

Andra har kanske lekt eller känner igen ”röda vita rosen”, en lek som speglade de krigsumbäranden som vårt grannland Finland genomled och med anor ända tillbaka till 1400-talet. Åter andra har med lust och glädje lekt ”cowboys och indianer” och sprungit runt med knallpulver i sina pistoler, eller i den modernare tappningen olika typer av vattenpistoler eller vattenkanoner.

 

Oavsett vilken bakgrund och erfarenhet man har av dessa och andra liknande lekar så paintball med soft airguns något som gör alla till barn igen. Det är väldigt roligt att spela. Pulsen och adrenalinet stiger till oanade nivåer när man försöker träffa sin motståndare i ett bakhåll utan att själv bli upptäckt. Dessa djupa instinkter i människan om att tävla om en herre på täppan position blir en lustfylld och spännande upplevelse. Man kan spela olika varianter inom paintball men det spelar ingen roll om det är ”cowboy och indianer” känsla eller kanske känslan av att vara en stor stark viking på rövarstråt spänningen och pulsen kommer snabbt.

Har du inte provat på att tävla och spela bör du försöka göra det så snart som möjligt. Det är en upplevelse som man sent glömmer. Ta med oömma kläder, även om du får en del skyddsutrustning på plats, och bra skor som inte knarrar… Det gäller att kunna smyga runt utan att ge ljud ifrån sig. Allt för att kunna ta fienden med överraskning och vinna flaggan.

Det finns många olika spelformer inom paintball och man kan välja det som passar en bäst oavsett om man spelar i större eller mindre grupper. En populär variant är att man delas upp i olika lag och får en egen fana. Denna ska sedan försvaras mot motståndare och samtidigt så ska man givetvis försöka få tag på fiendens fana. Blir man träffad av en färgboll så finns olika alternativ. Antingen är man då ute från spelet för gott eller så kan man bli ”återupplivad”. Alla regler gås igenom innan spelstart. Oavsett vilken variant man deltar i så är det gemensamma att spänningen, pulsen och upphetsningen finns där. När segern är bärgad så firar man det på lämpligt sätt och det är så sant som det sägs att; ”segerns sötma är ljuvlig”. Faktum är att även långt efter avslutat spel så sitter känslan kvar och man kanske till och med får revansch för den där gången man förlorade dragkampen om pinnen.