Paintball är en hobby och sport som många älskar. Vissa gör det någon gång ibland som en rolig grej, andra tar det på allvar och införskaffar alla möjliga utrustningar och vapen. För den som är seriös så finns det många saker som spelar in när man letar efter den perfekta arenan för paintball, bland annat vad för variant man utövar. Hittar man en arena som är tillräckligt stor så är kommunikation ytterligare en aspekt att tänka på, och för att kunna koordinera sig från två, eller fler, håll samtidigt så är det inte fel ifall arenan har fått hjälp av tpo.se med att ordna ett kommunikationssystem som spelarna kan använda sig av.

Capture The Flag, CTF

Capture The Flag är en speltyp där två lag startar vid varsin flaggbas. Spelet går sedan ut på att de båda lagen ska försöka smyga sig in i det andra lagets flaggbas och stjäla deras flagga för att sedan ta med den tillbaka till sin egen flaggbas. Samtidigt som de gör detta ska de även försvara sin egen flagga mot motståndarna som försöker göra precis samma sak.

För denna typ av spel så passar en arena med många olika vägar till och från de olika flaggbaserna med flera möjligheter att smyga sig förbi spelarna från motståndarlaget. Storleken på arenan är, självklart, beroende på hur många spelare som ska vara med. Men det bör finnas fler vägar och gömställen än vad det finns spelare i något av lagen.

Elimination

Elimination är en spelform som helt enkelt går ut på att slå ut alla spelare i motståndarlaget innan ens egna lag blir utslaget. Det är inte mer komplicerat än så, försök träffa motståndarna och ha spelare kvar i det egna laget för att vinna.

Respawn

Respawn är en variation som lätt kan ge en ny aspekt av strategiskt tänkande. Det innebär att även om man blir träffad så kan man fortsätta spela genom att gå tillbaka till sin bas. Det är oftast här som reglerna skiljer sig åt och alla måste vara överens om vad som gäller för just den matchen. Några vanliga versioner av Respawn är att när man har kommit tillbaka till sin bas så får man antingen börja på en gång, vänta där under en bestämd tid eller vänta på att en lagkamrat kommer och hämtar en.

Gör det mer spännande

En del grupper gillar att göra det hela lite mer spännande och ifall arenan tillåter det så kan man välja att ”bestraffa” den/de som presterar sämst efter varje runda. En vanlig ”bestraffning” är det så kallade Gatloppet. Ofta är det den som blir träffad först i det förlorande laget, eller den som blir träffad först ur varje lag, som får springa en viss sträcka medans alla andra skjuter på dessa tills det att de har nått sitt mål. En del arenor har detta som en naturlig del av sin verksamhet och har införskaffat en typ av dräkt som de som springer gatloppet ska ta på sig. Det gör det hela ytterligare lite roligare för alla inblandade.