Om man nu inte är en sån person som älskar fotboll, innebandy eller ishockey men ändå vill uppleva lite spänning och puls, vad ska man då göra? Ett bra svar på den frågan är att leta upp den närmaste anläggningen för paintball i regionen. Detta trevliga nöje som lämpar sig lika bra både för gammal som ung är en riktig adrenalinhöjare. Man får både spänning och motion samtidigt. Upplevelsen av att springa omkring i naturen eller på en speciellt anpassad bana med olika hinder är en häftig upplevelse. Det gäller oavsett om man åker dit ensam och blir inplacerad i ett lag eller om man samlar ett större kompisgäng som en bra start på helgen eller varför inte som en del av en svensexa eller en möhippa?

Hur vet man då om den anläggning man avser besöka har ett bra rykte och tar säkerheten på allvar? Man kan ganska enkelt göra en sökning på någon sökmotor och hitta olika värderingar och betyg. De seriösa anläggningarna brukar gör en enkel enkät bland sina spelare om hur de har funnit sin upplevelse. Det finns många olika enkätverktyg som hjälper till med att samla in synpunkter och statistik till stöd för fortsatt utveckling av verksamheten. Detta gläder naturligtvis spelarna och kunderna. Man kan även gå in på Svenska paintballförbundets hemsida och läsa på lite om sporten. Där kan man också se vilka seriösa föreningar som är anslutna som medlemmar.

Utrustning och förberedelse

När man kommer fram till anläggningen får man en ordentlig genomgång både av den utrustning man ska använda sig av och vilka spelregler som gäller. De soft airguns som används kan vara mycket naturtrogna och kräver en varsam hantering. Skulle man bli biten av paintball som aktivitet och bli en regelbunden deltagare så kan det löna sig att investera i ett eget soft airgun. Man lär sig hur det egna vapnet fungerar och med tiden blir det som en förlängning av den egna kroppen.

Något av det viktigaste i sin utrustning är skyddsglasögon. Färgbollarna kan träffa med ganska så stor kraft och blåmärken är inte helt ovanliga. Skulle en boll av misstag träffa ett oskyddat öga så kan skadan blir stor. Därför är det viktigt att man skyddar sin syn på ett bra sätt. Skyddsglasögon måste alltid vara på under spelets gång.

Det är också bra att ha med sig ett par oömma skor som man har gått in väl. Man rör sig över en ojämn terräng, i alla fall om man spelar utomhus, och det gäller att man har bra på fötterna för att undvika både skavsår och stukningar. Det vore ju synd att dra på en sig skada som lätt hade kunnat undvikas med ett par bra skor.