Redan på 1950-talet dök den första paintballutrustningen upp. Den användes dock inte för att skjuta på andra människor utan då var den tänkt att användas inom skogsbruk för att på distans kunna markera olika sorters träd, samt inom lantbruket för att markera boskap inom olika flockar med mera. Det var först senare, då två personer satt och diskuterade buffeljakt som de kom på att man kunde använda paintballutrustningen för att skapa lite spänning i vardagen. De diskuterade flera gånger om hur man kunde simulera jakt och träna på det så verklighetstroget som möjligt utan att någon skulle bli allvarligt skadad. Det var så paintballutrustningen började användas för nöje.
Den allra första matchen i paintballmatchen hölls år 1981 och detta med just den pistol som personerna upptäckt i katalogen och börjat jaga varandra med. I denna tävling var det tolv personer som tävlade mot varandra och flera av dem var journalister. Den spelmetod som var aktuell i matchen var capture the flag, eller survival som den kallades då. Efter detta började intresset för sport med paintballutrustning att öka och då startades det första bolaget som organiserade tävlingar. De tecknade också avtal med Nelson Paint Company som var de allra första tillverkarna av paintballgevär.
Paintball i Sverige
Paintball blev inte populärt i Sverige förrän under 1990-talet. Det var då relativt dyrt att hålla på med sporten och många kände inte till hur spelet fungerade. I början var kulorna tillverkade av plast, vilket inte var speciellt bra för miljön, och det var inte förrän under 2000-talet man kom på att man kunde tillverka kulorna av mer miljövänliga material. Än i dag är det relativt dyrt att spela paintball eftersom man ofta måste ha den större delen av utrustningen själv. Kläder blir ofta snabbt förstörda och behöver bytas ut. Detta är saker som medför att aktiviteten inte vuxit sig så stor just i Sverige. Många ser det dessutom som dumt att springa runt med vapen och skjuta på varandra. Det kan dessutom göra ganska ont att träffas av kulorna och man kan få blåmärken eller blödningar. Även detta avskräcker många från sporten och spelet. Det krävs också relativt stora ytor att spela på och omgivningen fylls med färg, vilket inte alltid är så populärt.