I en tid då vi blir allt mer stillasittande med mycket skärmtid, både under arbetstid och fritid, tenderar olika sjukdomar och krämpor i kroppen att uppenbara sig. Bland unga noteras en ökad sömnbrist till följd av ökad skärmtid. De senaste åren har det dykt upp mängder av olika träningsformer som vill göra det lite roligare att komma ut och träna. Inte minst har saker som Crossfit, hinderbanelöpning och olika militära träningsformer tagit mer plats i försök att locka över motionärer. Samtidigt varnar forskare för att dessa intensiva träningsformer snarare är skadligt för motionärer. Så istället för att krypa in i ett grått och trist gym kanske ett rimligt mellanting för en motionär kan vara just Airsoft eller Paintball. Särskilt med tanke på hur besläktat dessa två hobbies ofta är de datorspel som spelas hemma på datorn.

Ett antal anledningar till varför Airsoft eller Paintball är en utmärkt motionsform är flera:

  • Spelen är lagorienterade
  • Du är utomhus och rör dig i skog och natur
  • Det är utmanande
  • Du förväntas lösa de uppgifter du är bäst på, oavsett om du är konditionsstark, gillar att jobba med huvudet, eller bara är fysiskt stark
  • Spring så mycket och så lite du vill efter situation
  • Häftig utrustning i kombination med teknik

Beroende på om du vill spela Airsoft eller Paintball som motionsform kan du dra fördelar av de två olika spelens unika egenskaper. Airsoft är ju t.ex. mer inriktat på själva skyttet, och simuleringarna av faktiska stridsmiljöer. Det gäller allt från att ha en tidsenlig stridsutrustning och replikor av faktiska stridsvapen. Airsoft kan sägas vara Call of Duty eller Battlefield i verkligheten, men istället för att äta chips framför datorn får du själv springa runt på slagfältet och skjuta. Paintball är mer inriktat på paintballutrustning med specifikt utvecklade vapen och de ser inte ut som några riktiga stridsvapen. Både Airsoft- och Paintballbanor kan skapas enkelt utomhus med impregnerat och tåligt virke där bara ens egen fantasi sätter gränserna. Hur stor bana du vill spela på kan ni bestämma tillsammans.

Kostnaden för att börja med Airsoft och Paintball

En annan viktig faktor till varför du bör överväga att använda Airsoft eller Paintball till din träning är dess låga totalkostnad i utövningen. Att gå med i en Crossfitklubb går i de flesta städer på ungefär närmare 15 000 – 16 000 kr om året. Ett gymkort i till exempel Stockholm kostar runt 4 800 kr. Därtill ska du köpa lämpliga träningsskor och träningskläder. När du utövar Airsoft eller Paintball betalar du på sin höjd en avgift till en lokal klubb på en symbolisk summa samt en engångssumma för den utrustning du behöver för att komma igång. Sedan behöver du endast stå för din förbrukning av ammunition när du sedan spelar. Mer än så blir det inte för dessa motionsformer.