Paintball är utmärkt för team building, vilket går att läsa om här. Man kan också med fördel spela tillsammans med sina barn. Det är nyttigt och sunt för dem att komma ut i skogen istället för att spela skjutspel vid datorn.. Precis som i fallet med datorspel är paintball i sig en industri, om än betydligt mindre i storlek än data- och tv-spelsindustrin. Men det är en rolig sport oavsett och om du inte prövat ännu bör du göra det snarast!

Om man vill göra något annat än att spela paintball kan det vara kul att ägna sig åt jakt. Då gäller det att ha bra jaktkläder. Man måste smälta in med omgivningen för att djuren inte ska kunna se en. Det är givetvis stor skillnad på att fälla ett djur i det vilda jämfört med att skjuta sina paintball-kulor på varandra. Kanske kommer du få blodad tand, så att säga. Eller så fortsätter du att föredra paintball. Oavsett är det värt ett försök.

Innan man sätter igång med att ta jägarexamen kan man följa med ut på så kallad uppsiktsjakt, vilket innebär att man följer med någon eller några som har erfarenhet och licenser. Man kan även på en sådan jakttur få skjuta, förutsatt att de med licens håller lite koll på en. Detta är ett bra och kostnadseffektivt sätt att testa innan man investerar pengar och tid.

Om man tycker att det är orättvist mot djuren att använda kulvapen kan man testa att jaga med pilbåge. Detta kräver att man kommer betydligt närmare djuren än med gevär. Dock finns det också en större risk att man skadeskjuter djuret, vilket kommer åsamka det onödigt lidande. Det rekommenderas att man först lär sig jaga med gevär innan man ger sig på den aningen mer anrika jaktformen pilbågesjakt.

Men om det är tävlingen och ”leka krig”-aktiviteten som man vill åt, är det troligen bättre att fortsätta med paintball. Det är ju onekligen roligt att gömma sig bakom ett träd eller i en buske och sedan på stor elegans och finess ta ner sin kompis med ett skott med hög precision. Smällen, färgen, kompisens (inte alltför stora) smärta. Det är en häftig och adrenalinstinn upplevelse som inte bör missas.

Sedan finns det förstås soft air gun, vilket också spelas i skogen eller i syftet konstruerade alternativt övergivna stadsmiljöer. Det liknar paintball, fast med den stora skillnaden att man använder plastkulor utan färg istället för just färg. I regel ser vapnen mer realistiska ut vilket för somliga höjer underhållningsvärdet i sporten.

För att bestämma vilken som är just din favorit är det bäst att testa dig fram. Alla tre aktiviteter kommer få ut dig ur stugan, så att säga och bidra till din hälsa. Så det är bara att kör på.