Visst är det härligt att få komma ut i skogen? Det finns så mycket man kan göra där – allt från mer stillsamma aktiviteter såsom svampplockning till mer fart- och adrenalinfyllda sådana såsom mountainbiking eller paintball och soft airguns. Paintball och soft airguns som fenomen är relativt nytt och det stiger i popularitet fortfarande. Det är inte så konstigt, med tanke på hur roligt det är att utöva. En annan faktor är att många föräldrar gärna vill att deras barn ska spela lite mindre dataspel och då är detta ett mer fysiskt hälsosamt substitut.

Sporten har även andra användningsområden, utanför just sportens område, för nöjets skull och som terapi. Exempelvis har paintball här i Sverige använts till att markera älgar. Med färgens hjälp blir det lättare att se dem för bilisterna. Ett problem med detta har dock varit att det ju gör ont när man skjuter dem. Vissa tycker att det därför är ett slags djurplågeri. Men säkert skulle det förhindra trafikolyckor ute på vägarna. Självlysande färg skulle kunna vara till hjälp om natten dessutom.

I USA har det diskuterats om det skulle kunna gå att lösa våldskonflikter med hjälp av paintball. Kanske räcker utloppet som paintball ger för att folk ska vara nöjda. Man skjuter ju faktiskt på varandra och precis som i fallet med älgen gör det ju ont när man träffas. Skillnaden är förstås att det inte är några livshotande skador man åsamkas.

Användningsområdena är många. Men troligen kommer sporten som sådan fortsätta vara det som är allra populärast. Tävlingsaspekten är förstås central. Man får hitta sätt att bli bättre än sina motståndare. En viktig sak rent strategiskt är att hålla kontakten med dina lagkamrater under tävlingens gång. I detta syfte kan man exempelvis använda sig av ett headset eller liknande mobiltillbehör, då detta förstås ger stora fördelar på banan. Att stå och vinka och peka är betydligt mindre effektivt än att ha hela laget i örat. Det finns ju få saker som är så härligt som att sticka ut till banan med kompis- eller jobbgänget och kriga lite på låtsas. I synnerhet när man vinner.

Sedan är förstås kamouflagekläderna viktiga. Det gäller att de är anpassade efter miljön man spelar i. Detta är värt att kolla upp i god tid innan ni ska iväg. Oftast går att hyra kläder på plats men för den som planerar att spela lite oftare kan det vara en god investering att köpa egna. Det gäller förstås även vapen och ammunition. Det är en hel vetenskap.

Så om du inte redan gjort det borde du verkligen testa att spela. Vem vet – kanske startar du en egen paintball- eller soft airgun arena en vacker dag? Eller börjar spela på proffsnivå? Det enda som behövs är lite skog och en stor portion passion. Sporten är ju trots allt en riktigt fullträff, inte sant?