Soft airguns är vapenatrapper som oftast är byggda av plast och används till att skjuta prick med plastkulor. Vapnen drivs av luft, gas, kolsyra eller fjäder. Många ungdomar vill gärna ha dessa eftersom de är roliga att leka med och de ser verkliga ut. Men det de allra flesta inte vet är att det är olagligt för någon under 18 år att inneha dessa vapen utan att först ha skaffat en licens. När en person är 18 år eller äldre krävs det dock ingen licens.

Vapnen har en väldigt låg effekt och risken för allvarliga skador vid hantering av en soft airgun är minimal. Det har dock förekommit fall när poliser har varit beredda att använda sina tjänstevapen eftersom en soft airgun till utseendet påminner väldigt mycket om ett riktigt vapen innan man ser det på närmare håll.

Samlarobjekt

Eftersom dessa vapen inte kräver någon licens, om man är över 18 år, är de väldigt populära att samla på. De förekommer i en mängd olika former, nästan samtliga är inspirerade av redan existerande äkta vapen. De är generellt sett relativt billiga vilket gör att man för en, i sammanhanget, liten summa kan skaffa en större mängd av vapen och bygga på sin samling. Kanske springer man på just det vapen man har letat efter länge men saknar pengar för att köpa det. I så fall kan ett snabbt besök på Lånakuten.com vara att rekommendera.

Lagförslag förbjuder vissa återförsäljare

Det finns ett lagförslag som ligger hos regeringen som i praktiken skulle förbjuda alla handlare som inte är vapenhandlare att sälja en soft airgun. Detta för att minska antalet vapen i cirkulation och på så vis även minska risken för att olyckan är framme och polisen misstar den för ett riktigt vapen. Konsekvenserna av det skulle, i värsta fall, kunna vara att någon blir allvarligt skadad eller dödad.

Om denna lag skulle träda i kraft minskar den risken att vapnen antingen hamnar i fel händer eller säljs till minderåriga. Enbart personer med ingående kunskaper och som ständigt håller sig uppdaterade om förändringar i lagarna och reglerna skulle få tillåtelse att sälja soft airguns. Det skulle då vara självklart att efterfråga licens från en person under 18 år innan eventuell försäljning.

Prickskytte

Eftersom effekten är så pass låg i dessa vapen är de populära bland yngre personer som inte har tillgång till luftgevär. Generellt sett är de även enklare att ta med sig än ett luftgevär och de är inte riktigt lika hårt reglerade heller. De är dock tillräckligt kraftiga för att kunna välta exempelvis en aluminiumburk om en av plastkulorna träffar den. Man bör dock skjuta välja att skjuta när det inte blåser eftersom vinden kan fånga upp kulan och ändra dess bana.