När det gäller paintball och airsoft går sporten ut på att man beväpnar sig med vapen som liknar riktiga sådana. De drivs dock av luft och laddas med färgade kulor som sedan skjuts mot motståndarlaget. Det är inte farligt att delta men man kan skada sig. När det gäller de här sporterna är det en fördel om man är fysiskt smidig men det är inget krav.

 

Vikten av att kunna springa snabbt och långt

Om man vill kunna gå långt inom sporterna och kanske tävla i paintball-SM är det en förutsättning att man kan springa snabbt. Det är också bra att kunna springa långt eftersom man sällan kan vila några längre stunder under tiden man spelar. Om man inte gillar att vara ute och springa kan ett bra löpband vara ett klokt alternativ. Man kan då träna inomhus även under de dagar då vädret är sämre. Dessutom kan man springa samtidigt som man gör annat, till exempel tittar på TV.

Måste man vara stark?

Utrustningen och vapnet som används inom paintball och airsoft väger en del. Det är dock inte som så att man måste klara av att bära flera hundra kilo för att man ska kunna ha roligt. I regel finns det ställen där man kan ta stöd med sitt vapen om man känner att det är lite svårt att hålla det stadigt under tiden man skjuter.

Smidighet är praktiskt

Inom såväl paintball som airsoft finns det möjlighet att gömma sig för fienden. Det kan handla om att krypa under stockar, om att man gömmer sig bakom stenar med mera. Det är alltså klokt att vara lite smidig. Det kan dock vara så att man skadar sig även om man är smidig till vardags. Stukningar, vrickningar och liknande är absolut inte speciellt ovanligt. Man kan också råka ut för allvarligare skador men det är mycket ovanligt.

Viktgränser?

När det gäller airsoft och paintball finns det inte några direkta viktgränser för att vara med. Det som gäller är att man ska ha oömma kläder och man behöver få på sig skydd. Kläderna kan man dock ta med sig hemifrån så länge det inte gör något om det kommer färg på dem. Skydden går att spänna ut så att de passar i stort sett alla. Om man lider av övervikt kan det här alltså vara sporter som är bra att delta i. Man kanske inte kan springa så långt eller gömma sig så lätt till en början men så länge man tycker att det är roligt får kroppen i alla fall träning och det är bra. All idrott är bra idrott så länge man inte får smärta i kroppen. Vanlig träningsvärk är inte farligt men annan smärta bör man undvika.